Kenikmatan itu, tika kehilangan

lostandfound

Sifat sebuah barang bermula dengan nilai dan kuantitinya. Semakin sedikit ia wujud, semakin mahal nilainya. Falsafah bola sepak boleh dijadikan contoh dengan bentuk permainan antara sebiji bola dan dua puluh dua manusia, yang direbutkan hanya satu, yang berebut ramai.

Begitu jua kehidupan seorang manusia, mencari apa yang tiada, yang masih tidak dimiliki, dan yang masih tidak kelihatan, namun di akhirnya terlupa apa yang telah pun ada dan dimilikinya.
disinilah bermulanya simpulan “kenikmatan sesuatu itu (difahami), ketika kehilangannya”.

Benar !

Ia di mana sahaja, mulakan penghayatan daripada tubuh badanmu, pendengaran, penglihatan, dan kemampuan tubuh badanmu, nescaya kau tiada dapat merasai nikmatnya kecuali ketika kehilangannya.

Benar !

Ia agamaku Islam, ia bangsaku Melayu, ia negaraku Malaysia, perasaan bahawa ia suatu nikmat adalah fitrah kejadian bagi setiap manusia patut disyukuri bukan dikhianati, jangan dihilangkannya dari hati naluri, kerana di sanalah tertegaknya jatidiri seorang pejuang, bergerak dalam setiap kejelasan, menongkah dalam keimanan, hargailah dan bajailah dengan mutiara iman dan Islam, kerana itulah sebaik-baik pegangan dan asas kenikmatan.

Jangan !

Jangan biarkan ia tergadai atas kejahilan, semangat palsu dan kebodohan, kerana harganya kau kan ketahui selepas kehilangan..

Wallahua’lam

Buraidah Al-aslami 
Ulum Islamiah Al-Azhar
Kaherah, Mesir

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s