Malala Yousafzai

A-fDADkCIAAWkup

” Paradise Lost “ itulah nama baru bagi “Swat Valley” yang terletak di daerah Khyber Pakhtunkhwa, . Oleh kerana keindahan alam yang begitu mempersonakan, pelancong asing juga mengelarkannya sebagai “the Switzerland of the region.”

Bentuk buminya yang unik, bergunung ganang, serta terletak bersempadan dengan Afghanistan, menjadikan lembah yang indah itu menyimpan seribu satu kisah. Kisah “cinta” 4 segi di antara penduduk lembah Swat yang ditindas, rejim Taliban yang tidak berprikemanusiaan, kerajaan yang sekular serta, Amerika Syarikat yang senantiasa mengambil kesempatan diatas kesusahan yang menimpa penduduk Swat !

Jika melihat dokumentari yang terpapar di laman youtube, penduduk Swat yang majoritinya “Sunni Muslim” saban hari hidup dalam ketakutan. Mayat bergelimpangan sana sini tanpa kepala hasil daripada pemahamam extremis serta penafsiran sempit rejim Taliban terhadap Islam. Perbuatan yang dilakukan mereka atas tiket “mujahidin” dan “jihad” sudah cukup untuk membawa fintah kepada umat Islam seluruhnya. Habis “mujahidin” asli di Suria dan Palestin dicop sebagai pengganas. Mereka harus bertanggungjawab !

Permata baru pendidikan

Dalam suasana politik yang tidak menentu di lembah Swat, lahir seorang anak gadis yang lantang membela nasib pendidikan di negaranya. Gadis ini bernama Malala Yousafzai. Seorang gadis yang lemah lembut dan cintakan kedamaian. Punya keluarga yang baik, serta kehidupan yang bahagia. Dia hidup bersama ayah dan ibunya, beserta dua orang adik lelakinya yang nakal, dan dua ekor ayam sebagai binatang peliharaan.

Suasana nyata menjadikan anak gadis ini berbeza daripada anak-anak gadis yang lain. Tika anak-anak gadis yang lain ini sibuk melaram dengan dunia fashion dan alam cintan-cintun mereka, Malala Yousafzai nyata  berbeza. Pada tahun 2009, sesuatu terjadi. Rejim Taliban telah mengarahkan semua sekolah-sekolah perempuan ditutup , dan remaja perempuan khususnya telah dilarang daripada menghadiri sesi persekolahan mereka. Tindakan ini mengundang kemarahan Malala. Walaupun pada ketika itu umurnya baru berusia 12 tahun, tetapi pemikirannya begitu matang sekali. Beliau telah mula menulis pengalaman pribadinya kepada BBC seawal usia itu. Tetapi, identitinya dirahsiakan oleh sebab-sebab keselamatan.

Antara kata-katanya yang sangat menyentuh hati ialah ;

” I have a new dream … I must be a politician to save this country. There are so many crises in our country. I want to remove these crises. “

“My purpose is to serve humanity”

Ayahnya sempat berseloroh ketika diinterview oleh journalis New York Times ;

“Saya tahu cita-citanya mahu menjadi seorang doktor. Tetapi saya lihat, potensinya lebih besar untuk menjadi seorang ahli politik dan mengubah nasib bangsanya di sini “

Dan pada ketika usianya 12 tahun, dia juga mampu menulis seperti ini di blog BBC ;

I had a terrible dream yesterday with military helicopters and the Taleban. I have had such dreams since the launch of the military operation in Swat. My mother made me breakfast and I went off to school. I was afraid going to school because the Taleban had issued an edict banning all girls from attending schools.

Only 11 students attended the class out of 27. The number decreased because of Taleban’s edict. My three friends have shifted to Peshawar, Lahore and Rawalpindi with their families after this edict.

On my way from school to home I heard a man saying ‘I will kill you’. I hastened my pace and after a while I looked back if the man was still coming behind me. But to my utter relief he was talking on his mobile and must have been threatening someone else over the phone.

Malala Yousafzai, 3 January 2009 BBC blog entry

Semasa membaca kata-kata ini, saya terbayangkan nasib remaja di Palestin. Mereka seolah-olah mempunyai satu persamaan, iaitu ;

Semangat juang yang tinggi

Tahun berganti tahun, bulan berganti bulan, dan minggu berganti minggu. Malala kini berusia 15 tahun. Dirinya semakin dikenali oleh masyarakat dunia, dek kerana kelantangannya membela nasib kanak-kanak di Pakistan yang tidak mendapat hak pendidikan. Pada Oktober 2011, Desmond Tutu, mengumumkan Malala sebagai salah seorang calon, International Children’s Peace Prize dan beliau semakin dikenali di Pakistan. Beliau kemudiannya dianugerahkan Pakistan’s first National Youth Peace Prize 2 bulan kemudian

Ke “famousan” nya ini mengundang rasa tidak senang kepada rejim Taliban. Taliban seolah-olah menganggap Malala sebagai ancaman utama mereka. Ancaman utama mereka untuk “menegakkan syariat Allah” di muka bumi Pakistan. Saban hari, gadis remaja ini dihujani dengan bermacam-macam ugutan bunuh. Hinggalah pada suatu hari ini.

Malala pada ketika itu baru sahaja pulang daripada mengambil peperiksaan di lembah Swat. Beliau ditemani beberapa orang rakannya, menaiki bas pulang rumah. Tiba-tiba

“Dua orang lelaki bertopeng menahan bus itu dan menjerit ! “

“Di mana Malala ! Jika tidak, aku bunuh semua orang di dalam bas ini ! “

Malala ketakutan. Mimpi ngerinya selama ini menjadi realiti..

“Bang ! ” Bunyi tembakan

Gadis remaja ini rebah.

Peluru hidup menembusi kepala, leher dan bahunya.

Peristiwa ini sungguh tragis.

The Times

Allah masih sayangkan gadis ini. Sejurus kejadian itu, beliau diterbangkan di Peshawar sebelum membuat rawatan rapi susulan di Brimingham. Berkat ketabahan dan pengorbanannya , beliau telah dinobatkan sebagai individu ke-2 paling berpengaruh di dunia selepas Barrack Obama. Keputusan ini meninggalkan calon-calon hebat lain seperti, ceo Apple, Tim Cook di tempat ke 3, dan Dr Mursi di tempat ke 4.

Inilah Malala Yousafzai, seorang anak gadis yang hidup dalam “keterpaksaan” suasana sehingga berjaya menjadi seorang insan yang hebat. Namun ..

Adakah ini adalah konspirasi ?

Jeng-jeng-jeng.

Macam the arrival pula. Mulanya saya hendak menafikan konspirasi total terhadap insiden ini. Namun selepas melihat, teori konspirasi ini datangnya daripada golongan Islamis yang sangat terkemuka lagi dipercayai di Pakistan iaitu “Jamaat-e-Islami” , saya mula mengiyakan serba sedikit pernyataan mereka.

Menurut Dr Samia Raheel Qazi, Ketua Wanita Jamaat-e-Islami, segala adegan-adegan ini telah dirancang oleh CIA dan Amerika Syarikat. Mereka mahu mengambil kesempatan atas apa yang berlaku kepada orang Islam di Swat Valley untuk meraih sokongan dunia.

Jika anda melihat kembali paparan video di You Tube, anda akan lihat, kebanyakkan barang-barang bantuan adalah tajaan USA. Dan bukannya daripada kerajaan Pakistan. Sedangkan kerajaan Pakistan bukanlah sebuah negara miskin dan mempunyai sistem pertahanan yang lemah. Presiden Pakistan, Asif Ali Zardari telah beberapa kali diselar oleh Malala kerana lambat menghantar bantuan kepada penduduk di lembah Swat. Baik bantuan makanan, ubat-ubatan mahupun bantuan tentera.

“At times I think if Zardari’s daughter were studying in Swat the schools would have never shut down.”

Kerajaan ini seolah-olah dikawal oleh sebuah kuasa besar yang lain, iaitu Amerika Syarikat. Segala tindak tanduk dan arahan, semuanya bermula daripada sana. Amerika Syarikat, dengan sistem kententeraan yang dimilikinya sebenarnya mampu sahaja memusnahkan rejim Taliban dalam sekelip masa. Namun mereka, seolah-olah, mahu tunggu dan lihat akan tindakan susulan yang boleh diambil. Nyata, mereka bukan sahaja mahu memperalatkan kelemahan sistem Pakistan, tetapi mahu meracuni pemikiran rakyat Pakistan, supaya bencikan Islam tetapi pada masa yang sama, cintakan Islam juga. Tetapi Islam yang bagaimana ?

Islam Amina Wadud

Beberapa hari selepas kejadian itu, laman twitter Amina Wadud dibanjiri, pertanyaan dan salutation-salutation melampau daripada wanita-wanita Muslim serata dunia, khususnya golongan berpelajaran di Pakistan. Mereka menyeru supaya Amina Wadud datang sendiri ke Pakistan dan membela nasib wanita-wanita Muslim yang nyata ditindas di sana.

Pada ketika itu, saya masih lagi samar-samar akan apa yang berlaku. Namun, ada juga simpan sedikit rasa janggal dan hairan, kenapa sebegini Amina Wadud diagungkan oleh masyarakat dunia. Adakah kerana dia pejuang feminisme muslim yang membawa ideologi liberal ? Ataupun dia adalah agen yang ditaja oleh Amerika Syarikat dalam membawa ideologi liberal ke dalam pemikiran orang islam ? Semuanya masih lagi dalam persoalan mungkin. Tepat atau tidak. Wallahualam.

Cumanya…

Islam dan hak asasi wanita.

Muhammad Qutb di dalam bukunya, Salah Faham terhadap Islam, berjaya menerangkan secara terperinci hak-hak wanita dalam Islam. Beliau berjaya menjawab segala persoalan pejuang-pejuang feminisme dengan baik sekali. Antara isu yang dibincangkan, ialah isu pendidikan wanita. Menurut beliau, wanita Islam, sama sekali tidak dilarang untuk mempelajari apa jua ilmu yang baik, malahan menuntut ilmu itu ialah satu kefardhuan yang dituntut ke atas setiap umat Islam.

Dalam soal ini, Islam sama sekali tidak membezakan antara darjat golongan lelaki dan wanita. Sebagaimana tafsiran golongan liberal ini yang menuduh bahawa Islam memusuhi wanita, menjatuhkan taraf dan kehormatan wanita, Islam menghancurkan perasaan golongan wanita yang ingin berbangga dengan kepribadiannya dan Islam menganggap wanita tidak lebih sebagai binatang, tempat pemuas nafsu lelaki dan kilang untuk menghasilkan zuriat.

Islam tidak seperti itu, malahan Islam begitu memuliakan golongan wanita. Seorang sahabat r.a bertanya, siapakah yang patut aku cintai selepas Allah dan Rasulnya ?

Maka jawab Baginda saw,

Ibumu,

Kemudian tanya sahabat itu lagi,

Ibumu,

Kemudian,

Ibumu dan kemudian barulah ayahmu.

Tidak cukup dengan itu, sejarah juga membuktikan bahawa, Islam datang sebagai rahmatan lil alamin. Rahmat bagi seluruh alam. Hatta seorang sahaja wanita Islam kedengaran diusik, segerombolan tentera datang membela.  Tidak cukup dengan itu ? Islam juga membela hak “cemburu” seorang wanita.

Kisah cemburu Fatimah r.ha

Seperti wanita biasa, Fatimah r.ha juga punya perasaan cemburu. Perasaan cinta akan suaminya itu adakalanya mengundang rasa hati yang berontakan. Namun, kali ini cemburunya sudah tidak dapat ditahan. Lantas dia mengadukan perkara itu kepada Rasulullah saw

“Ayah… “

“Ali, ayah.. “

“Kenapa dengan Ali ? ” Tanya Rasulullah saw

“Ali mahu menikahi puteri Abu Jahal ayah” Kata Fatimah r.ha sambil mengalirkan air mata

Hati Baginda saw berasa seperti sangat disakiti, apabila puterinya itu disakiti. Lantas Baginda berdiri lalu berpidato di atas mimbar,

“Sesungguhnya Fatimah daripadaku dan aku takut berlaku fitnah terhadap agamanya.”

Ternyata Rasulullah saw tidak merestuinya dengan sabdanya yang bermaksud

“Sesungguhnya aku bukan hendak mengharamkan apa yang halal dan mengharamkan apa halal, tetapi demi Allah, tidak akan berkumpul puteri Rasulullah dan puteri musuh Allah pada seorang lelaki buat selam-lamanya”

Mishwar b. Makhramah pernah mendengar Rasulullah saw bersabda di atas mimbar yang bermaksud :

“Bani Hasyim memintaku merestui pernikahan puteri mereka dengan Ali B Abi Talib. Aku tidak izinkan dan aku tidak izinkan. Jika Ali menceraikan puteriku dan menikahi puteri mereka. Puteriku adalah bahagian daripadaku. Apa yang membuatnya gelisah juga membuatkku gelisah, dan apa yang menyakitinya juga menyakitiku ” (Riwayat Muslim no. 2449)

Maka Ali r.a menolak pinangan Abu Jahal.

Nyata, Islam begitu menjaga hak seorang wanita, hingga kepada rasa hati dirinya, seperti mana yang dilakukan Rasulullah saw dalam memahami dan membela rasa hati puterinya itu.

Cakna.

Umat Islam kini memerlukan pejuang-pejuang hak asasi manusia yang lantang seperti adik Malala Yousafzai ini. Pejuang-pejuang hak asasi manusia yang menjadikan sistem Islam sebagai garis panduan mereka dan bukannya resolusi hak asasi dunia tajaan barat. Supaya apa ? Supaya pejuang-pejuang hak asasi dunia tajaan barat ini sedar bahawa mereka tidak boleh memperalatkan Islam di atas sistem islam itu sendiri. Seperti contoh apa yang berlaku kepada adik Malala. NGO pertama yang memberi bantuan adalah NGO-NGO hak asasi dunia daripada negara barat. Mereka sanggup mengeluarkan biaya yang besar, hanya untuk menanggung kos pembedahan adik Malala ini. Seketika saya hairan, mana perginya kita ? Itu belum lagi dengan apa yang berlaku di seantero dunia.

Sebagai contoh, laman web avaaz, sebuah laman web yang cukup aktif dalam membawakan isu-isu hak asasi manusia di serata dunia. Isu-isu yang dibawa bukan sekadar peperangan, tetapi isu-isu yang melibatkan pendidikan, kemusnahan flora dan fauna, isu kekurangan makanan dan lain-lain lagi. Kita tidak boleh selamanya menyalahkan barat atas apa yang mereka fahami. Kerana mereka faham dan berjuang atas dasar itu walaupaun dasar itu salah. Tugas kita adalah untuk memahamkan mereka, dan memahamkan dunia, bahawa sistem Islam adalah sistem yang terbaik. Sistem yang membawa rahmat. Bukan sahaja kepada manusia, tetapi kepada semua makhluk, termasuklah bumi yang sedang kita duduki ini.

Justeru, sebagai kesimpulan..

Anggaplah ini sebagai cabaran kepada kita semua, walaupun ianya bukan mudah.

Isu yang perlu kita perjuangkan bukan sekadar isu seperti ini :

“Muhammad is @$$(($))!!**&&”

“Islam is terrorist ! “

Tetapi juga isu seperti ini ;

“Save our planet ! “

“Save our earth ! “

“Stop open burning ! “

Amatlah janggal bila hati kita hanya sensitif kepada cemuhan-cemuhan kepada isu-isu agama, tetapi tidak kepada isu-isu kemusnahan alam. Islam itu syumul. Seharusnya, bila hati kita sensitif kepada isu-isu yang melibatkan penghinaan Islam, hati kita perlu juga sensitif kepada isu-isu pencemaran alam sekitar. Dan pernyataan ini tidak menafikan kepentingan yang lebih utama mempertahankan maruah Islam pabila dihina. Terasa ?

Tepuk dada tanya iman.

Pesan saya, jangan buang sampah merata-rata lagi ye. Malulah jika anda seorang pejuang Islam, tetapi buang sampah merata-rata.

Wallahualam.

p/s : silalah menonton dokumentari ini,

(http://www.youtube.com/watch?v=9F5yeW6XFZk)

dan membaca tulisan Muhammad Qutb ini :

http://www.muslimdiary.com/downloads/Salah%20Faham%20Terhadap%20Islam%20-%20Muhammad%20Qutb.pdf

Oleh :

Editor Pena Orang Muda

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s