Catur terakhir Sang Raja

1909 Abdulhamid-II

Suasana pada ketika itu sangat genting. Kerajaan Islam Turki Uthmaniah sedang berperang dengan negara Yunani.

Jauh di satu sudut Istana Yaldiz kelihatan seorang Raja sedang mundar mandir memikirkan strategi jihad yang sesuai untuk berhadapan dengan tentera Yunani. Dalam keadaan negara yang sedang ditekan oleh kuasa-kuasa besar Eropah, nyata situasi ini cukup merunsingkan.

Dalam kerungsingkan yang berpanjangan itu, tiba-tiba baginda terpandang sesuatu. Kelihatannya seluruh anggota keluarga baginda sedang bekerja untuk kepentingan jihad sekadar kemampuan mereka. Ada yang menjahit pakaian, menenun kain dan menyediakan makanan.

Hati baginda jadi lega dan sejuk. Beliau sama sekali tidak menyangka, tarbiyah Islamiah yang berpanjangan ini membuahkan hasil. Anak-anaknya mewarisi semangat cintakan tanah air daripada bapa mereka.

Lantas dia memuji salah seorang puterinya. Nama Puteri itu , Sha’diyah.

“Tidak ada pekerjaan yang lebih menyeronokkan melainkan bekerja untuk negara. Semoga Allah melindungi negara kita daripada musuh duhai anakku. “

Perkataan baginda itu benar-benar membuatkan naluri puterinya itu tersentuh. Lantas Puteri Sha’diyah dan puteri-puteri yang lain semakin cepat dan bersemangat untuk menjahit pakaian tentera. Mereka khuatir masa semakin suntuk, sedangkan musuh semakin mara ke hadapan.

Subhanallah !

Siapakah sosok pribadi mulia itu ?

Sultan Abd Hamid (ii)

Nama Khalifah yang mulia ini ialah Sultan Abd al-Hamid (II) bin Sultan Abd al-Majid bin Sultan Mahmud (II). Baginda adalah sultan yang ke 34 daripada dinasti Uthmaniyyah. Dilahirkan pada 16 Shaaban 1258H bersamaan 21 September 1842M.

Baginda merupakan sultan pertama yang berusaha memerangi gerakan pembaratan Turki atau westernisasi secara rasmi dalam kerajaan Uthmaniyyah. Baginda berkuasa selama 33 tahun sebelum dijatuhkan oleh  ”anak-anak kerajaan” ataupun pembangkang yang mengelarkan diri mereka sebagai “al-ittihad wa al-Taraqqi” .

Anak-anak kerajaan ? Anda pasti tertanya bukan kenapa seorang Sultan memanggil pembangkang yang jelas tercemar ideologi mereka ini dengan gelaran “anak-anak kerajaan” dan bukannya mencela mereka ? Hal ini kerana, Sultan Abd Hamid adalah seorang raja yang sangat sayangkan rakyat jelatanya, hatta mereka itu pemberontak sekalipun. Sesuatu yang boleh kita pelajari di sini.

*Aha.. maaf mood skema telah kembali.

Menyelusuri kembali sejarah Turki Uthmaniah yang panjang pasti membawa kita menemui beberapa butir permata yang berkilau di balik batu-batuan yang sepi lesu tanpa cahaya.

Malangnya permata yang benar-benar berkilau ini meniti ramai “pencuri” yang dengki akan kilauan cahaya yang dimilikinya. Masing-masing berebut ingin mencuri takta si permata itu.

Tidak terlepas daripada segala ancaman itu adalah Sultan Abd Hamid (ii) sendiri. Permata umat Islam di celahan ancaman westosikasi barat yang menghunjam.

Namun, atas izin daripada Ilahi, dan berkat kebijaksanaan Sang Raja, kerajaan Uthmaniah yang digelar sebagai “the sick man of Europe” itu mampu bernafas selama 33 tahun ! Satu tempoh yang lama bagi sebuah daulah yang sedang meniti saat kehancuran.

Ingin tahu bagaimana bijaknya Sang Raja. Mari kita lihat strategi-strategi yang telah digunakannya.

Sultan Abd Hamid ketika meninggalkan istananya

Catur Sang Raja

Sebagai seorang Raja yang sangat bijak berpolitik dan fasih akan isu-isu semasa, Sultan Abd Hamid juga bijak bermain catur di meja politik. Meski yang tinggal di papan catur putih itu cumalah sang “Raja” berseorangan, “Sang Raja” bijak menangguhkan kemenangan lawan yang masih punya armada tentera yang besar.

Boleh bayangkan ? Mudahnya begini. Anda sedang bermain catur, main punya main, anda akhirnya hampir kalah. Buah catur yang anda tinggal hanyalah King “seorang” berbanding lawan anda yang masih punya jumlah catur yang banyak. Pasti mustahil bukan untuk menang berhadapan dengan lawan anda itu ? Tetapi, jika anda seorang yang cekap/hebat anda pasti boleh menangguhkan kemenangan lawan anda itu dan mengheret perlawanan hingga beberapa jam lamanya.

Ngerti ?

Kita bersambung lagi. Semenjak menjadi Putera Makhota, Sultan Abd Hamid (ii) telah melengkapkan dirinya dengan pelbagai jenis ilmu seperti ; agama, ketenteraan, siasah (politik) dan kebudayaan. Hari-harinya dihabiskan dengan menelaah buku-buku. Baginda bukanlah seorang Putera Raja yang suka duduk goyang kaki dan berfoya-foya seperti kebanyakkan putera-putera Raja yang lain. Berkat didikan serta tarbiyah berterusan daripada ibu tirinya yang juga merupakan seorang wanita yang alim serta tawaduk, baginda menjadi seorang Raja yang lengkap dengan ciri-ciri seorang Raja yang digariskan oleh Islam. Quwwah dan amanah !

Diceritakan semasa beliau masih lagi menjadi putera makhota, kerajaan Uthmaniah telah dijemput untuk mengadakan lawatan di Eropah. Baginda seorang yang cerdik. Masa-masa yang ada sebelum lawatan itu Baginda gunakan sebaiknya untuk mengkaji demografi politik Eropah dan pemikiran-pemikiran Barat. Justeru bila sampainya di sana, Baginda tidak hanya “WOOWW ! ” ternganga mulut sana sini, tetapi beliau lebih banyak memerhatikan pola pemikiran rakyat Eropah. Melalui pemerhatian itu, baginda dapati bangsa Jerman memiliki banyak kesamaan dari segi sikap, semangat, dan budi pekerti dengan bangsa Turki. Oleh itu Baginda tidak segan silu mengirimkan wakil-wakil tenteranya ke Jerman untuk mempelajari seni ketenteraan moden dan menjalinkan hubungan secara tidak langsung dengan Jerman bagi mengukuhkan kedaulatan Uthmaniah dan menidakkan campur tangan negara-negara Eropah lain seperti Inggeris dan Rusia.

“Best man win ! “

Sultan Abd Hamid (ii) juga dikenali sebagai individu yang kuat bekerja. Beliau bekerja selama lebih 14 jam sehari. Rutin hariannya dimulakan dengan membaca laporan negara satu persatu, mendengar aduan rakyat, membaca akhbar-akhbar untuk memahami situasi politik semasa dan mengkaji maklumat risikan yang diterimanya daripada perisik yang diutuskannya di serata tempat. Beliau mengakhiri harinya dengan ditemani novel-novel yang ringan. Beliau berkata, hanya novel-novel inilah yang boleh membuatkan beta tertidur selepas seharian penat berfikir masalah negara.

Ekonomi

Dari sudut ekonomi, baginda adalah pemimpin pertama yang menyedari akan kepentingan  ekonomi. Hal ini diakui sendiri oleh orientalis barat. Baginda memandang hutang kerajaan Turki yang mencecah 400 juta lira itu sebagai satu bebanan dan menjadikan negara semakin miskin dan mundur. Bila negara dalam keadaan sebegitu, maka pihak Eropah akan mudah mempergunakan kuasa ekonomi mereka untuk memperalatkan kerajaa Turki Uthmaniah.

Antara cara Sultan Abd Hamid mengurangkan hutang kerajaan Uthmaniah adalah dgn menyuruh rakyatnya berjimat cermat. dan baginda menunjukkan contoh tauladan yg baik dengan bermula daripada diri baginda sendiri :

1) Baginda berpindah dari istana Doulma Bakhjah yang besar kepada istana Yaldiz yang kecil.

2) Baginda mengeluarkan arahan keras menegah seluruh pekerja istana melakukan pembaziran dn pemborosan dalam menyediakan hidangan-hidangan diraja disamping mengurangkan majlis-majlis perayaan dan lain-lain majlis keraian.

571px-Map_of_Al_Hijaz_Train_Lines

Peta landasan kereta api daulah Uthmaniah

Teknologi

Ha, ini menarik. Tahukah kita bahawa, Turki Uthmaniah adalah negara pertama yang mempunyai sambungan telegraf terpanjang dunia merentas benua Arab hingga ke Madinah al munawwarah. Ajaib bukan ? Negara Eropah pun tidak semaju itu.

Idea penyambungan wayar telegraf ini telah dirintis oleh Sultan Abd Hamid (ii) setelah mendapat tahu bahawa teknologi komunikasi ini membawa manfaat yang sangat besar kepada negara. Beliau telah mengupah jurutera daripada Belgium untuk mengajarkan teknologi ini kepada para petugas jabatan komunikasi Uthmaniah. Selang beberapa bulan, juruteknik-juruteknik ini mampu memasang sendiri wayar telegraf ini tanpa campur tangan Eropah.

Apa yang menariknya di sini, rakyat jelata menyumbang sendiri apa-apa yang mereka boleh sumbangkan seperti kayu hutan sebagai tiang wayar dan sebagainya. Tidak terlepas dari menyumbang juga, sudah semestinya para menteri dan Raja sendiri.

Dari sudut kemudahan pengangkutan, satu projek pembinaan landasan kereta api terpanjang yang menghubungkan antara Damsyik dan juga kota Mekah telah dibina tanpa mengunakan sedikitpun bantuan daripada Eropah. Hal ini dianggap ajaib kerana Turki Uthmaniah tidak memiliki upaya kewangan yang begitu tinggi.Walaupun begitu, Umat Islam daripada serata dunia telah mengambil inisiatif dengan menyumbangkan harta mereka bagi menjayakan projek ini. Sumbangan ini dimulakan sendiri oleh Sultan Abd Hamid (ii). Beliau telah menderma sebanyak 50 ribu lira Turki dengan mengunakan duit poketnya sendiri dan bukannya harta negara !

Kepentingan landasan kereta api ini terhadap umat Islam adalah tersangat banyak. Di samping memudahkan perjalanan jemaah haji, ianya juga sangat relevan terhadap usaha dakwah yang sedang berkembang pesat saat itu.

Antara usaha dakwah ataupun fikrah Islamiah yang cuba disampaikan oleh Sultan Abd Hamid (ii) ialah ;

Tokoh Islah : Jamaluddin Al Afghani

Tokoh Islah : Jamaluddin Al Afghani

Pan Islamisme

Pan Islamisme ataupun gerakan kesatuan Umat Islam adalah satu usaha yang dirintis oleh Sultan Abd Hamid (ii) selepas melihat nasib Umat Islam di serata dunia kelihatan seperti telur di hujung tanduk. Fahaman nasionalis dan perkauman melampau telah mula menebal dalam diri setiap daripada Umat Islam. Aku-aku dan kau-kau. Umat Islam hanya memikirkan suku dan keturunan mereka sahaja tetapi melupakan saudara-saudara se Islam mereka yang ditindas.

Apa yang menarik dalam usaha ini ialah penglibatan salah seorang ulama Melayu iaitu Syeikh Dawud Fataniy. Syeikh Dawud Fataniy merupakan antara tokoh penting selain Jamaluddin Al Af Ghani dan Syakib Arsalan dalam gerakan kesatuan Islam ini. Apa yang membuatkan saya bertambah “salute” terhadap Syeikh Dawud Fataniy ialah, kitabnya yang bertajuk “al-Sifat al-Ishrun” , “al Bahjah al Saniyyah fi al-aqaid al sunniyah” dan “Tahsil nayl al-muram sharh aqidat al-awam” telah dicetak di Percetakkan al -Amiriyyah iaitu sebuah kilang percetakan milik kerajaan Daulah Uthmaniah dan kitab-kitab ini kemudiannya disebar luaskan di serata negara Islam.

Selain penyebaran kitab, keprihatinan Sultan Abd Hamid (ii) terhadap pendidikan juga diambil kira. Baginda menubuhkan banyak sekolah-sekolah yang melatih tentera, sekolah-sekolah ekonomi dan politik, sekolah-sekolah yang mengajar agama dan Sains dan juga sekolah-sekolah khusus untuk golongan wanita.

Sultan Abd Hamid (ii) memandang pendidikan wanita sebagai salah satu aspek terpenting pendidikan kerana di tangan seorang wanitalah nasib umatnya bakal dibentuk di kemudian hari.

Walaupun kemudiannya Sultan Abd Hamid (ii) akhirnya digulingkan, sebenarnya usaha awal yang dilakukan baginda merintis kepada kebangkitan Islam seperti apa yang kita lihat sekarang. Baginda seolah-olah membuka ruang dan memberi kita kunci, bahawa jalan inilah yang bakal kamu lalui wahai generasi selepas ku.

Jalan dakwah dan juga tarbiyah.

Dan apakah syarat kekuatan umat ?

“Kesatuan Umat Islam ! “

Wallahualam.

Ops sebelum terlupa, ada satu perkara yang saya lupa untuk sebut. Penyakit umat pada zaman Sultan Abd Hamid adalah penyakit malas terlampau dan suka menganggur. Hinggakan beliau terpaksa kerahkan ulama dan para penguasa secara besar-besaran supaya bangkitkan semangat rakyat yang malas ini.

Rujukan : Dr Eeman Mohamed Abbas “Sultan Abd Hamid (ii) dan kejatuhan Khilafah Islamiah.

p/s : Saya sarankan anda semua wajib baca buku ini. Rasanya terlalu banyak fakta sejarah yang saya tidak mampu saya tuliskan di sini, memandangkan saya amat sukar untuk mengingat tarikh :)

Asyraf Farique

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s