Pluralisma agama for dummies (part 2)

394210_652324231451321_803792077_n
vi) Nasihat beliau kepada Malaysia.

Malaysia seharusnya menjadikan pelajaran akan apa yang menimpa Indonesia. Malaysia seharusnya terus mempertahankan Islam sebagai agama persekutuan (religion of federation), maka anasir-anasir luar boleh dihalang.

vi) Adakah Pluralis sudah ada di Malaysia ?

Kata beliau, penubuhan Interfaith Commision (IFC) di Malaysia adalah dalam rangka penyebaran fahaman pluralisme di Malaysia. Ada 14 tuntutan IFC ini ;

http://www.pluralism.org/profiles/view/74169

14 tuntutan IFC:

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa orang Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan didalm kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menagnut agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.

7. Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agam itu hendaklah diajar disemua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

vii) Kekesalan Dr Ugi Suharto

Tuntutan di atas sebahagian besarnya bercanggah dengan ajaran Islam di Malaysia. Bukankah aneh ada orang Islam dan kumpulan Islam yang mendokongnya ?

viii) Kesimpulan beliau

Islam mengakui adanya religous plurality (dalam erti menerima perbezaan agama dan budaya dalam kehidupan bermasyarakat) tetapi menolak religous pluralism ( yang menyamakan semua agama).

Prinsip ‘lakum dinukum waliyadin’ dan ‘ la ikrahu fiddin’ menjadi teras utama toleransi dan kerukunan beragama dalam Islam. Prinsip ini pada dasarnya menerima adanya perbezaan agama dari segi akidah dan keyakinan masing-masing.

Pluralisme agama ingin memansuhkan perbezaan tersebut dan mendakwa mereka lah pembawa kebenaran. Mereka berhasrat menjadi polis kepada mana-mana agama yang ada .

Dengan kerangka civil religion, mana-mana agama yang mendakwa dirinya sahaja betul adalah agama yang jahat.

Rujuk ‘when religion becomes evil’

Ada 4 syarat untuk digelar agama jahat :

– Absolute truth claims
– Blind obedience
– Establihsing the ideal time
– The end justify any means
– Declaring Holy War.

viii) Adakah gejala ini baru sahaja berlaku ?

Tidak buku ini sahaja cetakan pertama pada 2007. Juga telah ada beberapa siri kuliah dan seminar yang diadakan dan dianjurkan oleh

-Jabtan Hal ehwal agama Kelantan (3hb Jun 2006)
– Jais dan Abim(23 sept 2006)
– Haluan ( di Bertam Pulau Pinang , 25 Nov 2006)
– Dan lain-lain tempat.

p/s :

Ya Allah, saksikan bahawa aku telah menyampaikan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s