Kaka Peluk Islam ?

Kaka1

Pemain bola sepak terkemuka Brazil, Kaka, memeluk agama Islam.

Syukur akhirnya “Beliau telah diberi hidayah oleh Allah”

Ha ???

Ok itu satu contoh.

Contoh ke dua, mahasiswa memukul kepala anggota polis hingga tercabut hidung ?

Berita paling dekat suatu ketika dahulu,

“Angkara Kuey Teow”

Hanya mengambil kenyataan satu dua orang di sekolah kami, media dengan mudahnya membuat kesimpulan bahawa “kuey teow” kantin penyebab keracunan makanan.

Berita itu tidak mengapa, tiada unsur fitnah, meski tipu belaka.

Cuba bayangkan, sesuatu yang bersifat fitnah.

“Parti A talibarut Israel”

“Ulama B pengikut ajaran sesat”

“$%$%&*&^*(&

Dan bermacam-macam lagi. Cuma satu yang ingin saya sampaikan.

Integriti media ? Mana hilangnya ?

Perhatian !!! untuk mengelakkan kebosanan, saya akan menulis dalam kadar bahasa yang sangat mudah. Mungkin lebih rendah mutu bahasanya daripada penulisan UPSR.

Rakan-rakan sekalian,

Jujur saya katakan, topik ini agak berat untuk dihuraikan. Bosan ? Panjang ? Tiada jalan cerita ? Tidak romantik ? Itu pasti. Namun, sampai bila minda kita harus dikongkong dengan sesuatu yang bersifat “ringan” serta mudah untuk dihadam? Dalam erti kata lain, tiada penggunaan minda tahap “super” diperlukan untuk mencerna maklumat. Dan, jika adapun, 0.1% mungkin?

Untuk penulisan kali ini juga, saya mengelakkan penulisan bersifat “reflektif” terlampau. Dengan bahasa mudah, kurang “flash back”. Biar ringkas, mudah dan senang untuk diterima isinya.

Integriti ?

Apakah itu?

Integriti jika dirujuk kamus minda saya (malas untuk merujuk kamus), bermaksud, ketulusan, kejujuran dalam menyampaikan sesuatu. Terus kepada isi di atas ;

Kekurangan Integriti dalam arus media seantero dunia. Lebih spesifik, di Malaysia.

Setelah hampir 13 tahun menjadi pembaca setia akhbar tempatan (ditolak sebelum berumur 7 tahun), akhirnya dapat juga saya rumuskan satu pola konklusi bahawa ;

Media di Malaysia kurang sesuatu yang dipanggil sebagai integriti dalam menyampaikan maklumat.

Anda tahu kenapa ?

Kadang-kadang saya berasa sangat loya membelek satu demi satu petikan akhbar-akhbar tempatan. Yang satunya memang terkenal dengan berita “politikus” terlampau, yang satunya terkenal pula dengan tajuk “headline” separa lucah, separa mistik dan juga separa ajaib. Itulah kita, bila kerjaya kewartawanan ini diserikan lagi dengan insan-insan tiada integriti. Ops !!! bukan semua. Hanya segelintir.

Anda tahukah bahawa, dek kerana kekurangan integriti, banyak masalah berlaku di negara kita ini. Fitnah berlaku berleluasa, seolah-olah sukar dibendung. Adu domba, akhbar berkepentingan, mengambil setengah, menolak setengah yang lain. Aduh.. Dari hari ke hari nilai integriti ini semakin puput ditelan zaman.

Maka, tidak mahu tidak, kemunculan akhbar yang tulus serta media yang penuh integriti amat dinanti-nantikan oleh masyarakat. Media yang tiada kepentingan diri dari segi politik, pengaruh mahupun keuntungan.

Saya tahu, artikel saya ini, mungkin kurang daripada 2 orang yang membacanya. Siapalah saya. Tiada jawatan, pangkat mahupun kuasa.

Namun, ia tetap sesuatu yang lahir dari buah fikiran insan yang bernama pemuda. Buat sekian kalinya, saya ingin memuji tv-al Hijrah/sinar harian/tv isma atas pendekatan serba baru yang berjaya dimainkan mereka. Agar nanti berita-berita serta siaran-siaran hiburan yang disajikan bukan sahaja penuh integriti tetapi penuh kualiti dan 100% dijamin halal.

Jangan pernah malu untuk menjadi ahli media. Kepentingan anda amat diperlukan masakini. Bayangkan jika ahli-ahli media, wartawan serta journalis ini tahu bahawa kerjaya mereka tidak kurang pentingnya berbanding doctor, engineer dan juga saintis mereka akhirnya sedar akan peri pentingya nilai integriti ini.

Ini kerana, tanpa wartawan yang jujur, impaknya bukan setakat terkena pada satu dua orang, malahan mungkin bencana yang besar boleh menimpa seantero dunia.

Tidak percaya ?

Lihat sahajalah peperangan.

Api-api fitnah ini disebarkan oleh siapa ? Jika tidak media ?

Media, anda seharusnya bersikap profesional dalam menjalankan tugas, integriti itu harus dijunjung. Apa gunanya berita meletup-letup selepas anda meletup-letupkan api perpecahan dalam kalangan umat Islam itu sendiri. Masyarakat. Anda harus bijak menilai. Jangan mudah terpedaya dengan sebaran fitnah. Kaji betul-betul. Jangan kerana cakap satu dua orang, anda telah percaya. Tonton satu dua video di you tube, anda boleh buat huraian sendiri.

Justeru, ambillah sikap tabayun dahulu apabila mendengar/melihat sesuatu perkara. Ingatlah akan firman Allah swt ini ,

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini – dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.

(Al-Hujuraat49:6)

Semoga bumi tercinta ini terus disirami mekarnya bunga tarbiyah. InsyaAllah.

Asyraf Farique

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s